NO IMPACT WEEK

Deze week de No Impact Week, allemaal ons steentje bijdragen aan deze aardbol en een week lang bewust leven. Nu ben ik nogal een zeur als het aankomt op een bewust leven omdat ik er namelijk erg bang voor ben. Niet voor een bewust leven maar juist voor een onbewust leven. Dus haal die stekker eens uit het stopcontact, douche een keertje korter of gebruik een warm dekentje. Hieronder mijn bevindingen van de No Impact Week en natuurlijk inspirerende tips.

Uitdaging 1 – Maandag

De eerste dag van de No Impact Week is van start gegaan. Uitdaging 1 verantwoord eten met vegetarische, lokale of biologische producten. Een grote uitdaging natuurlijk voor mij als student omdat de centjes niet altijd mee wil werken. Dus op naar de Jumbo met onze bigshopper en laat het geld maar rollen. Als student heb je sowieso weinig middelen nodig (in mijn geval wil ik namelijk ook afvallen) dus gaan we vaak op de koopjes af. Nu ben ik vooral gaan opletten of het vegetarisch en biologisch is. Zo hebben we voor een vleesvervanger gekozen en biologische bladspinazie, hierbij ook biologische eieren. En voor het avond eten zijn we al klaar.

Een vooral lekkere maaltijd hebben we klaargemaakt en zoveel geld is het niet eens. We hebben afgesproken om dit 1 keer in de week te gaan. Een lekkere vegetarische en biologische maaltijd op tafel zetten. En groentes kopen die van het seizoen zijn, zo heb ik een handige app op mijn iPhone namelijk de G&F Kalender die aangeeft welke groente en fruit voor die maand het bewust is om te eten.

Uitdaging 2 – Dinsdag

Voor deze dag was de uitdaging niet heel moeilijk. Wij als energiebewuste (maar ook geld besparende) studenten zetten de kachel al vaak een graadje lager. Zo staat ons kachel op een maximum temperatuur van maar liefst 19 graden. Lekker kaarsjes en dekentje erbij en kijk eens hoe warm je het kan hebben. Onze Eneco rekening is helaas nog niet langsgekomen dus kan ik helaas nog niet vertellen hoeveel geld we besparen.

Uitdaging 3 – Donderdag

Voor deze dag moesten we eens volhouden om maximaal 5 minuten te douchen. Helaas een hopeloze zaak voor mij omdat ik de campingdouches gewend ben waarbij na 6 min de douche uitgaat. Maar we zullen deze uitdaging met een tactiek moeten uitvoeren. Voor deze ene keer zal ik eens 5 minuten gaan douchen.

Mijn tactiek luidt als volgt:

15 seconden             Haar nat maken

Douche uitzetten      Shampoo in je haren doen

1 minuut                   Shampoo uitwassen

Douche uitzetten      Crème spoeling erin doen

1 minuut                   Crème spoeling uitwassen

Douche uitzetten      Jezelf wassen

30 seconden             Jezelf afspoelen

En klaar is de douchebeurt van maar liefst 2.45 minuten ben je helemaal klaar. Niet de meest ideale oplossing en als vrouw kan je natuurlijk niet zonder je uitgebreide douchebeurt maar om zo af en toe deze tactiek te gebruiken bespaar je toch een hoop water. Een gemiddeld persoon verbruikt 55 liter water voor maar 5 minuten!

Uitdaging 4 – Vrijdag

Op dag 2 werd er al gesproken over energie te besparen op de kachel nu gaan we iets verder en hebben we het over energie besparen in zijn algemeen hier een aantal tips waar wij al rekening mee houden in ons huishouden.

Om nog meer geld te besparen op onze energie rekening letten wij namelijk ook op de volgende zaken:

  • Deuren achter je sluiten, houdt de warmte binnen.
  • Helaas hebben we nog geen goede gordijnen beneden hangen. Maar door deze te sluiten houd je nog meer warmte binnen.
  • De kachel s ‘nachts uit en dan tussen de 13 a 15 graden, op deze temperatuur bespaar je namelijk ook geld.
  • Stekkers uit alle stopcontacten halen wanneer je deze niet gebruikt.
  • Lichten uitzetten waar je niet bezig bent.
  • Alle apparaten niet op stand-by zetten maar gewoon uit.

Misschien een paar inspirerende tips en zoveel is er niet eens voor nodig!

Hopelijk heb ik iedereen geïnspireerd met mijn ervaringen en al deels energiebewuste leventje. Onze planeet gaat er namelijk aan als we op deze voet verder leven. Wij zelf maar ook onze kinderen en kleinkinderen willen we nog zolang mogelijk laten meegenieten van deze aardbol.

Energiebewust leven begint bij jezelf!

Hieronder nog mijn voetafdruk op deze aardbol. Een dikke voldoende vind je niet?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s